Durerea și sedentarismul

Durerea și sedentarismul

Durerea și sedentarismul

Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.

 

Profilul zilnic de activitate fizică a unei persoane reprezintă impactul cumulat din toate domeniile sale de activitate. Acesta ar trebui să fie echilibrat pentru a contracara bolile legate de stilul de viață, inclusiv tulburările musculo-scheletice.

 

Comportamentul sedentar (sedentarismul) este asociat cu un consum scăzut de energie, așa cum se întâmplă atunci când o persoană petrece un timp îndelungat așezată sau culcată. Lipsa activității fizice poate avea implicații grave asupra sănătății oamenilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), sedentarismul:

– provoacă aproximativ 2 milioane de decese pe an.

– se numără printre principalele 10 cauze de deces și invaliditate din lume.

– afectează peste o treime din populația mondială de peste 15 ani.

– două treimi dintre copii sunt insuficient de activi, ceea ce are implicații grave pentru sănătatea lor viitoare.

–  afectează între 60 și 85% dintre oamenii din lume – atât din țările dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare.

 

În România, conform Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea:

– 3 din 5 români nu practică niciodată exerciții fizice sau sport.

– doar 13% din români fac sport regulat.

– 41% au un comportament sedentar (peste 4h30 min/zi de inactivitate fizică).

– 2% din mortalitate este atribuită nivelului scăzut de activitate fizică.

 

Comportamentele sedentare au un impact negativ de amploare asupra organismului uman, inclusiv o creștere a mortalității din toate cauzele.

Cauze:

– lipsa de spații disponibile pentru exerciții fizice.

– munca de birou sau de acasă.

– importanța  sporită a televizorului și a dispozitivelor digitale în viața omului modern.

Efectele sedentarismului:

– dublează riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

– crește riscul de cancer de colon, tulburări musculo-scheletice (cum ar fi artralgii și osteoporoză), tulburări lipidice, depresie și anxietate.  

Cum acționează sedentarismul?

Sedentarismul afectează corpul uman prin diverse mecanisme:

  • Se reduce activitatea lipoproteinei lipazei cu afectarea metabolismului lipidelor.
  • Se reduce activitatea glucozei musculare ce duce la atrofie musculară.
  • Este afectată activitatea de transport a proteinelor.
  • Diminuează metabolismul carbohidraților ceea ce determină apariția bolilor metabolice.

 

În plus, inactivitatea fizică va duce la urmatoarele modificări:

  • Scade debitul cardiac și fluxul sanguin sistemic.
  • Scade sensibilitatea la insulină și funcția vasculară.
  • Crește incidența cancerelor de cauză hormonală.
  • Creșterea în greutate, adipozitatea și inflamația cronică sunt factori de risc pentru cancer.

 

Prin urmare, atât reducerea comportamentelor sedentare, cât și creșterea activității fizice sunt importante pentru promovarea sănătății publice.

 

Durerile de spate cauzează sedentarism sau sedentarismul cauzează dureri de spate?

Un stil de viață sedentar duce la modificări ale sistemului nervos, probleme de memorie, insomnie, depresie și anxietate. Acestea determină agravarea durerilor de spate. Durerile de spate provoacă la rândul lor anxietate, depresie și probleme de somn și astfel se declanșează un cerc vicios.

 

Persoanele inactive sunt mai predispuse să devină obeze. Greutatea în plus exercită o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale și a articulațiilor, riscul de durere fiind  sporit. Cu cât greutatea unei persoane crește, cu atât va scădea activitatea sa fizică.

 

Deși poate părea contraintuitiv, odihnindu-te prea mult, până în punctul în care stilul tău de viață poate fi considerat sedentar, îți poți agrava durerile de spate  mai ales dacă suferi de probleme precum spondilita anchilozantă sau hernie de disc.

 

Beneficii ale activității fizice regulate:

 

• îmbunătățirea performanțelor musculare și cardiorespiratorii;

 

• îmbunătățirea sănătății oaselor;

 

• reducerea riscului de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diferite tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie;

 

• reducerea riscului de căderi, fracturi de șold sau coloană vertebrală;

 

• menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare.     

 

 

Cum afectează sedentarismul sistemul osos și articulațiile

 

Activitatea fizică este de o importanță vitală pentru menținerea sănătății oaselor și pentru a evita sau a minimiza riscul de fracturi. Un comportament sedentar (statul jos, culcat și în fața ecranului, folosind foarte puțină energie) are efecte negative asupra sănătății oaselor.

 

    • La nivelul oaselor adulte, inactivitatea favorizează activarea celulelor care resorb osul (osteoclaste), ceea ce reprezintă un răspuns la neutilizare, apărând o osteoporoză precoce.
    • Sindromul neutilizării sistemului musculo-scheletic – dacă mușchii nu sunt utilizați corespunzător pentru o anumită perioadă de timp, aceasta duce la atrofie și irosire musculară. De exemplu, în cazul unui membru fracturat, atunci când membrul este imobilizat timp de săptămâni, are loc o epuizare musculară semnificativă și diametrul membrului este redus în comparație cu cel opus. În mod similar, sindromul de dezutilizare duce la epuizarea musculară pe tot corpul.
    • Pierderea masei musculare odată cu vârsta este accelerată de un stil de viață sedentar și  va expune oasele la forțe de impact mai mari.
    • Lipsa de mișcare duce la atrofie musculară. Fără susținere musculară optimă pot aparea entorse, fracturi, precum și o instabilitate articulară generalizată.
    • Țesutul adipos în exces pune presiune pe articulații, ducând la o degenerare accelerată a acestora, cel mai frecvent fiind afectate articulațiile genunchilor, dar și coloana vertebrală.

Surse

  1. Physical inactivity a leading cause of disease and disability, warns WHO April 2002
  2. Physical activity. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity WHO (2020)
  3. Sedentary Lifestyle: Overview of Updated Evidence of Potential Health Risks Nov 2020
  4. Sedentary behaviour and risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and incident type 2 diabetes: a systematic review and dose response meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2018
  5. Sedentary behaviour and bone health- University of Liverpool/The University of Sheffield/Newcastle University
  6. Sedentary behaviour and bone health in older adults: a systematic review- Springer Link- 2021
  7. https://www.spinalbackrack.com/the-relation-between-sedentary-lifestyle-and-non-specific-lower-back-pain/

 

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Mai multe articole
despre dureri și tratamente

Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.

Durerea și sedentarismul

Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.

Citește mai mult

Beneficiile tratamentului local

Administrarea locală are ca rezultat o expunere sistemică semnificativ mai mică la medicament, aceasta însemnând că nivelul medicamentului administrat local care ajunge în circulaţia sanguină este mult mai scăzut decât atunci când este administrat pe cale orală.

Citește mai mult

Tipuri de durere, cauze, simptome

Durerea este adesea clasificată drept „al cincilea semn vital” iar gestionarea durerii este cheia pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Durerea este o componentă critică a sistemului de apărare al corpului nostru. Este un mecanism de protecție prin care organismul răspunde la stimuli nocivi.

Citește mai mult

Clafen

Gamă complexă de medicamente pentru ameliorarea durerii locale

Clafen rapid 

Clafen forte

Clafen gel

Clafen cremă