Influența vremii asupra durerii
Ce este meteorosensibilitatea
Vremea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Multe persoane susțin că anumite condiții meteorologice le agravează sau le ameliorează simptomele fizice sau sănătatea mintală.
Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.
Profilul zilnic de activitate fizică a unei persoane reprezintă impactul cumulat din toate domeniile sale de activitate. Acesta ar trebui să fie echilibrat pentru a contracara bolile legate de stilul de viață, inclusiv tulburările musculo-scheletice.
Comportamentul sedentar (sedentarismul) este asociat cu un consum scăzut de energie, așa cum se întâmplă atunci când o persoană petrece un timp îndelungat așezată sau culcată. Lipsa activității fizice poate avea implicații grave asupra sănătății oamenilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), sedentarismul:
– provoacă aproximativ 2 milioane de decese pe an.
– se numără printre principalele 10 cauze de deces și invaliditate din lume.
– afectează peste o treime din populația mondială de peste 15 ani.
– două treimi dintre copii sunt insuficient de activi, ceea ce are implicații grave pentru sănătatea lor viitoare.
– afectează între 60 și 85% dintre oamenii din lume – atât din țările dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare.
În România, conform Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea:
– 3 din 5 români nu practică niciodată exerciții fizice sau sport.
– doar 13% din români fac sport regulat.
– 41% au un comportament sedentar (peste 4h30 min/zi de inactivitate fizică).
– 2% din mortalitate este atribuită nivelului scăzut de activitate fizică.
Comportamentele sedentare au un impact negativ de amploare asupra organismului uman, inclusiv o creștere a mortalității din toate cauzele.
– lipsa de spații disponibile pentru exerciții fizice.
– munca de birou sau de acasă.
– importanța sporită a televizorului și a dispozitivelor digitale în viața omului modern.
– dublează riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate.
– crește riscul de cancer de colon, tulburări musculo-scheletice (cum ar fi artralgii și osteoporoză), tulburări lipidice, depresie și anxietate.
Sedentarismul afectează corpul uman prin diverse mecanisme:
În plus, inactivitatea fizică va duce la urmatoarele modificări:
Prin urmare, atât reducerea comportamentelor sedentare, cât și creșterea activității fizice sunt importante pentru promovarea sănătății publice.
Durerile de spate cauzează sedentarism sau sedentarismul cauzează dureri de spate?
Un stil de viață sedentar duce la modificări ale sistemului nervos, probleme de memorie, insomnie, depresie și anxietate. Acestea determină agravarea durerilor de spate. Durerile de spate provoacă la rândul lor anxietate, depresie și probleme de somn și astfel se declanșează un cerc vicios.
Persoanele inactive sunt mai predispuse să devină obeze. Greutatea în plus exercită o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale și a articulațiilor, riscul de durere fiind sporit. Cu cât greutatea unei persoane crește, cu atât va scădea activitatea sa fizică.
Deși poate părea contraintuitiv, odihnindu-te prea mult, până în punctul în care stilul tău de viață poate fi considerat sedentar, îți poți agrava durerile de spate mai ales dacă suferi de probleme precum spondilita anchilozantă sau hernie de disc.
Beneficii ale activității fizice regulate:
• îmbunătățirea performanțelor musculare și cardiorespiratorii;
• îmbunătățirea sănătății oaselor;
• reducerea riscului de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diferite tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie;
• reducerea riscului de căderi, fracturi de șold sau coloană vertebrală;
• menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare.
Cum afectează sedentarismul sistemul osos și articulațiile
Activitatea fizică este de o importanță vitală pentru menținerea sănătății oaselor și pentru a evita sau a minimiza riscul de fracturi. Un comportament sedentar (statul jos, culcat și în fața ecranului, folosind foarte puțină energie) are efecte negative asupra sănătății oaselor.
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Ce este meteorosensibilitatea
Vremea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Multe persoane susțin că anumite condiții meteorologice le agravează sau le ameliorează simptomele fizice sau sănătatea mintală.
Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.
Administrarea locală are ca rezultat o expunere sistemică semnificativ mai mică la medicament, aceasta însemnând că nivelul medicamentului administrat local care ajunge în circulaţia sanguină este mult mai scăzut decât atunci când este administrat pe cale orală.
Durerea este adesea clasificată drept „al cincilea semn vital” iar gestionarea durerii este cheia pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Durerea este o componentă critică a sistemului de apărare al corpului nostru. Este un mecanism de protecție prin care organismul răspunde la stimuli nocivi.
Contactează-ne
Aceste medicamente conțin diclofenac și se pot elibera fără prescripție
medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului sau farmacistului.
Viza de publicitate nr. 6151 / 22.12.2023
Această pagină web este o pagină de informare și de interes general. Audienţa ţintă a paginii web: pacienţi şi publicul larg din România. Pentru un tratament adecvat și informații complete, îți recomandăm să consulți medicul sau farmacistul. Te rugăm să citești Termenii și condițiile de utilizare ale acestui site web.
Copyright Clafen 2024. Toate drepturile rezervate