Tipuri de durere, cauze, simptome

Tipuri de durere, cauze, simptome

Tipuri de durere, cauze, simptome

Durerea este adesea clasificată drept „al cincilea semn vital” iar gestionarea durerii este cheia pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. 

Durerea este o componentă critică a sistemului de apărare al corpului nostru. Este un mecanism de protecție prin care organismul răspunde la stimuli nocivi. 

Ce determină durerea?

 

În general durerea este determinată de stimularea terminațiilor nervoase libere denumite nociceptori care sunt situaţi periferic, fie la exteriorul organismului (ex: la nivelul pielii), fie în interiorul acestuia (organe interne).

La nivelul corpului uman există milioane de nociceptori – aproximativ 200 pe fiecare cm2 de piele.

Durerea are diferite clasificări în funcție de caracteristicile ei anatomice, etiologice (cauză), de cronicitate (durată), de intensitate.

Din punct de vedere al cauzei, durerea poate fi clasificată astfel: nociceptivă, neuropată sau mixtă.

  • Durerea nociceptivă este un tip de durere cauzată de o leziune, presiune fizică sau inflamație a unei părți a corpului. Poate fi musculoscheletală, cutanată sau viscerală.

 

Exemple de durere nociceptivă includ leziuni acute cum ar fi: blocarea degetului în ușa unei mașini, o entorsă de gleznă, dureri acute de spate sau de gât, oase rupte sau întinderi musculare. Pot exista semne de leziune a țesuturilor, cum ar fi umflarea, roșeața și ulterior învinețirea sau îngălbenirea pielii, sau doar o sensibilitate crescută la atingere și mișcare. Astfel de semne fac parte din vindecarea acută a țesuturilor.

 

Durerea nociceptiva poate fi și cronică (ex: osteoartrita sau artroza).

  • Durerea neuropată este durerea asociată cu leziuni sau boli ale țesutului nervos. Oamenii au adesea acest tip de durere atunci când au zona zoster, nevralgie de trigemen sau neuropatie diabetică.

 

Durerea neuropată este adesea descrisă ca o arsură, înjunghiere, furnicătură, înțepătură, durere asemănătoare șocului electric, cu hipersensibilitate la atingere, mișcare, cald și frig și presiune frecvent asociate cu amorțeli. Când aveți dureri neuropate, chiar și o atingere foarte ușoară sau o mișcare blândă poate fi foarte dureroasă.

 

  • Durerea mixtă apare în afecţiuni ce produc durere neuropată și nociceptivă (durerea de spate cu radiculopatie, radiculopatia cervicală, durerea din cancer)

 

După timpul necesar până la vindecare este împărțită în două categorii principale: durere acută și cronică.

Durerea acută începe brusc și tinde să fie de scurtă durată. Poate varia de la ușoară la severă și poate avea multe cauze. De obicei, se întâmplă ca un răspuns normal la o leziune.

 

Durerea cronică este durerea care durează mai mult de 3 luni sau mai mult decât era de așteptat pentru vindecare după o intervenție chirurgicală, o rănire sau o afecțiune. Uneori, durerea cronică apare după ce o persoană a avut durere acută, dar cauza inițială a durerii acute nu mai există.

Tipul de analgezic necesar va depinde de cauza durerii. Cel mai bun mod de a găsi cel mai eficient analgezic pentru dumneavoastră și durerea dumneavoastră este să discutați cu medicul dumneavoastră, sau farmacistul.

Surse

  1. International Association for the study of Pain.IASP
  2. https://www.verywellhealth.com/what-is-nociceptive-pain-2564615
  3. https://painhealth.csse.uwa.edu.au/pain-module/pain-types/ MSF Medical Guidelines
  4. https://medicalguidelines.msf.org/en/viewport/CG/english/pain-16689104.html
  5. https://www.britishpainsociety.org/people-with-pain/frequently-asked-questions/#what-is-pain

 

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Mai multe articole
despre dureri și tratamente

Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.

Durerea și sedentarismul

Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.

Citește mai mult

Beneficiile tratamentului local

Administrarea locală are ca rezultat o expunere sistemică semnificativ mai mică la medicament, aceasta însemnând că nivelul medicamentului administrat local care ajunge în circulaţia sanguină este mult mai scăzut decât atunci când este administrat pe cale orală.

Citește mai mult

Tipuri de durere, cauze, simptome

Durerea este adesea clasificată drept „al cincilea semn vital” iar gestionarea durerii este cheia pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Durerea este o componentă critică a sistemului de apărare al corpului nostru. Este un mecanism de protecție prin care organismul răspunde la stimuli nocivi.

Citește mai mult

Clafen

Gamă complexă de medicamente pentru ameliorarea durerii locale

Clafen rapid 

Clafen forte

Clafen gel

Clafen cremă