Influența vremii asupra durerii
Ce este meteorosensibilitatea
Vremea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Multe persoane susțin că anumite condiții meteorologice le agravează sau le ameliorează simptomele fizice sau sănătatea mintală.
Vremea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Multe persoane susțin că anumite condiții meteorologice le agravează sau le ameliorează simptomele fizice sau sănătatea mintală.
Durerea meteorologică (sensibilitate meteorologică sau meteopatia) – este o reacție dureroasă sau negativă a corpului uman la schimbarile meteorologice, cauzată de o slabă adaptare a sa la aceste modificări. Stimulii meteorologici puternici nu numai că pot exacerba simptomele la persoanele cu boli ale sistemelor cardiovascular, osos și respirator, dar pot induce și un comportament agresiv.
Meteoropatia se extinde rapid din cauza unei adaptări din ce în ce mai slabe a oamenilor la schimbările condițiilor meteorologice. Problemele de adaptare apar deoarece omul modern petrece majoritatea timpului în medii cu climă controlată și are un contact tot mai redus cu natura.
Meteoropatia nu este o boală, ci mai mult un sistem de avertizare și alertă, accentuând anumite boli existente. Corpul reacționează prin sistemul nervos vegetativ, la câmpurile electromagnetice care sunt specifice modificărilor de temperatură și umiditate ce apar în preajma unei furtuni sau în perioada unui val de caniculă.
Este încetățenită ideea că meteoropatia este o problemă a oamenilor moderni care trăiesc într-o perioadă de schimbare climatică, cu un stil de viață inactiv și stres constant, dar acest lucru este infirmat de istorie.
În jurul anului 400 î.Hr. oamenii au observat deja sensibilitatea meteorologică și legătura dintre sănătatea precară și capriciile vremii. Medicul și filozoful grec Hipocrate a menționat în lucrările sale științifice simptomele durerilor datorate vremii și îndemnă vindecătorii locali să fie foarte atenți, să evite sângerarea și cauterizarea în acea perioadă.
Unele lucrări despre bioclimatologie ale medicului grec Diocles au ajuns până în zilele noastre. El împărțea anul în șase perioade și le recomanda pacienților săi un anumit stil de viață în fiecare dintre ele. Vechii germani au observat că durerile articulare și musculare sunt mai frecvente pe vreme rece și umedă și au numit astfel de dureri „durerile vremii„. Vindecătorii tibetani chiar legau orice afecțiune de schimbările meteorologice.
Se estimează că, la mijlocul secolului al XX-lea, fiecare a treia persoană reacționa la schimbările meteorologice, iar în prezent, acest grup reprezintă aproximativ jumătate din populație. Studii științifice mai recente au observat, de asemenea, că bunăstarea generală a omului poate fi influențată de puterea și direcția vântului, precum și de mișcarea constantă a fronturilor atmosferice.
Cele mai frecvente afecțiuni declanșate de schimbarea vremii sunt:
Un studiu din UK publicat în 2019 a demonstrat că umiditatea relativă și viteza mare a vântului, precum și presiunea atmosferică scăzută, au fost asociate cu o severitate mai mare a durerii la persoanele cu antecedente de durere cronică.
De exemplu, cea mai „proastă” combinație de variabile meteorologice ar crește șansele unui eveniment dureros cu aproximativ 20% în comparație cu o zi obișnuită. Un astfel de risc poate fi semnificativ pentru persoanele care trăiesc cu dureri cronice.
Datele comportamentale sugerează că factorii de mediu, cum ar fi clima sau vremea, pot avea un impact asupra stării emoționale și asupra sănătății oamenilor. De exemplu, s-a demonstrat că suferința emoțională scade atunci când crește expunerea la soare.
Astfel, expunerea solară, viteza vântului și presiunea atmosferică influențează satisfacția de viață raportată. Nivelurile scăzute de temperatură și cele ridicate de precipitații, umiditate și acoperirea cu nori, înrăutățesc exprimarea sentimentelor în rândul utilizatorilor de rețele sociale.
Condițiile meteorologice sunt, de asemenea, legate de tulburarea afectivă sezonieră (care se întâlnește cu precădere la femei) și de atacurile de panică. Unii autori au subliniat relația dintre schimbările meteorologice și cefalee, migrenă, durerea neuropată și perturbarea somnului.
În ciuda faptului că milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu diverse simptome ale durerilor cauzate de vreme, meteopatia nu este încă inclusă în Clasificatorul Internațional de Boli și nu poate fi dată pacienților ca diagnostic oficial.
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Ce este meteorosensibilitatea
Vremea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Multe persoane susțin că anumite condiții meteorologice le agravează sau le ameliorează simptomele fizice sau sănătatea mintală.
Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate formele de mișcare, exerciții fizice sau sportive, activități recreaționale active, deplasarea spre o anumită destinație, activitățile casnice, muncile agricole sau activitatea fizică la locul de muncă, cu impact diferit asupra sanatatii musculo-scheletice.
Administrarea locală are ca rezultat o expunere sistemică semnificativ mai mică la medicament, aceasta însemnând că nivelul medicamentului administrat local care ajunge în circulaţia sanguină este mult mai scăzut decât atunci când este administrat pe cale orală.
Durerea este adesea clasificată drept „al cincilea semn vital” iar gestionarea durerii este cheia pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Durerea este o componentă critică a sistemului de apărare al corpului nostru. Este un mecanism de protecție prin care organismul răspunde la stimuli nocivi.
Contactează-ne
Aceste medicamente conțin diclofenac și se pot elibera fără prescripție
medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului sau farmacistului.
Viza de publicitate nr. 6151 / 22.12.2023
Această pagină web este o pagină de informare și de interes general. Audienţa ţintă a paginii web: pacienţi şi publicul larg din România. Pentru un tratament adecvat și informații complete, îți recomandăm să consulți medicul sau farmacistul. Te rugăm să citești Termenii și condițiile de utilizare ale acestui site web.
Copyright Clafen 2024. Toate drepturile rezervate