Durerea de gât

Durerea de gât

Durerea de gât

Durerea de gât este durerea care începe la nivelul gâtului și poate fi asociată cu durerea radiantă în josul unuia sau ambelor brațe. Durerea de gât poate proveni dintr-o serie de tulburări sau boli care implică oricare dintre țesuturile gâtului, nervii, oasele, articulațiile, ligamentele sau mușchi (ex: artroza, degenerarea discului, îngustarea canalului spinal, inflamație musculară, încordare sau traumatisme). 

 

Cauzele durerii de gât variază în mare măsură, cauzele principale fiind ergonomia inadecvată la locul de muncă, poziția șezândă și menținerea posturii gâtului într-o poziție nefiziologică pentru perioade lungi de timp.

 

Mai mulți factori de risc predispun la apariția durerii de gât, inclusiv psihopatologie, genetică, probleme de somn, fumat, obezitate, sedentarism, dureri de gât anterioare, traumatisme, dureri de spate și sănătate generală precară.

Simptomele leziunii la nivelul gâtului includ rigiditatea gâtului, dureri de umăr sau de braț, dureri de cap, dureri faciale și amețeli. Alte cauze ale durerii sunt ruptura de ligament sau deteriorarea unui disc. Tratamentul conservator al acestor leziuni include medicamente pentru durere, reducerea activității fizice și kinetoterapie. 

 

La persoanele cu dureri de gât și spate secundare afecțiunilor musculare și articulare, diclofenacul cu administrare locală (topică) aduce beneficii pentru 2 până la 8 zile.

Pe lângă durerea de gât, presiunea asupra unei rădăcini nervoase sau a măduvei spinării de către o hernie de disc sau un pinten osos poate duce la: durere în braț, amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațului sau antebrațului, furnicături la degete sau la mână, dificultate în a menține echilibrul și la  mersul pe jos, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor.

 

Pentru probleme grave ale gâtului, un medic specialist, cum ar fi un neurochirurg, ar trebui să fie consultat pentru un diagnostic precis și pentru a  prescrie tratamentul corespunzător.

Cauze posibile

Postura

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii cervicale este tensiunea musculară sau deformarea asociată cu postura necorespunzătoare (în timp ce te uiți la televizor sau stai în fața calculatorului, somnul într-o poziție incomodă sau răsucirea și rotirea gâtului în poziții extreme). Tensiunea din mușchii gâtului poate fi, de asemenea, cauzată de stres.

Accidente și cauze anatomice

Durerile cervicale pot apărea, datorită unor traumatisme cum sunt șocurile, atunci când cineva îți lovește mașina din spate, iar capul îți este smucit înapoi și înainte. O altă cauză poate fi o anomalie în anatomia structurii gâtului, cum ar fi o aliniere slabă a articulațiilor din gât (disfuncție cervicală). În ambele cazuri, trebuie să soliciți asistență medicală.

Prevenție

Durerile cervicale reprezintă rareori un simptom al unei probleme mai grave și de obicei pot fi atenuate, prin parcurgerea unor pași simpli la domiciliu. Medicamentele analgezice, eliberate fară prescripție medicală de la farmacie sunt adesea o modalitate bună de a trata durerea cervicală, administrate pe cale orală sau aplicate direct pe zona unde este localizată durerea. Poți încerca, de asemenea, să aplici împachetări calde sau reci, să faci exerciții ușoare pentru gât pentru îmbunătățirea mobilității și verificarea posturii pentru a te asigura că aceasta nu agravează problema.

Poți să te adresezi medicului pentru a-ți putea recomanda exerciții fizice adecvate, cum ar fi întinderi și mișcări ușoare, pentru a-ți recupera forța și flexibilitatea. Dacă durerea persistă, medicul poate recomanda efectuarea unor teste de imagistică, cum sunt radiografiile, RMN-ul sau examinările CT.

Exerciții fizice moderate și regulate

Exercițiile gâtului sunt o parte comună a aproape oricărui plan de tratament pentru dureri de gât. Un program tipic de exerciții pentru gât va consta într-o combinație de exerciții de întindere și întărire, condiționare aerobică și, eventual, exerciții de punct de declanșare.

Kinetoterapie

Tratamentul kinetoterapeutic este alcătuit dintr-un program de exerciții de recuperare medicală și acționează asupra cauzei bolii, ajutând la rehidratarea discurilor intervertebrale. Exercițiile sunt compuse din gimnastică medicală corectivă, lucrul cu aparaturi corespunzătoare și o serie de exerciții la sol.

Acest tip de terapie ajută la îmbunătățirea tonusului muscular, la creșterea elasticității musculare și la îmbunătățirea stării generale a organismului. De cele mai multe ori tratamentul kinetoterapeutic este combinat cu masaj, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Fizioterapie

Tratamentul de fizioterapie poate fi în mai multe forme: tratament cu mâinile, cum ar fi terapia manuală și acupunctură, exerciții sub forma unui program de exerciții personalizate, precum și sfaturi privind modul de gestionare a durerii și prevenirea recurenței.

Terapia fizică include atât tratamente pasive, cât și active. Tratamentele pasive vă ajută să vă relaxați corpul. Ele vă pregătesc, de asemenea, corpul pentru exerciții terapeutice, care sunt, de fapt, partea activă a terapiei fizice.

Surse

  1. BMJ 2017;doi: 10.1136/bmj.j3221 Advances in the diagnosis and management of neck pain
  2. Pain Manag. (2021) 11(1), 75–87 The contemporary management of neck pain in adult
  3. www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Neck-Pain

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Mai multe tipuri de durere și tratamente

Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.

Clafen

Gamă complexă de medicamente pentru ameliorarea durerii locale

Clafen rapid 

Clafen forte

Clafen gel

Clafen cremă