Durerea de spate este un simptom al mai multor tipuri diferite de probleme medicale. Aceasta rezultă prin afectarea uneia sau mai multor părți a spatelui, cum ar fi: ligamentele, mușchii, discurile intervertebrale, nervii sau structurile osoase care alcătuiesc coloana vertebrală, numite vertebre. Durerea acută de spate poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, în timp ce durerea cronică de spate este o durere care durează mai mult de trei luni.
Durerea lombară este mai probabil să apară la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Acest lucru se datorează parțial schimbărilor care apar în organism odată cu îmbătrânirea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, există o reducere a cantității de lichid dintre vertebrele din coloană. Acest lucru înseamnă că discurile de la nivelul coloanei vertebrale suferă mai ușor de iritații. De asemenea, se pierde o parte din tonusul muscular, ceea ce face ca spatele să fie mai predispus la leziuni. Acesta este motivul pentru care întărirea mușchilor spatelui și utilizarea unei bune mecanici corporale sunt utile în prevenirea durerilor lombare.
Durerea de șold este o afecțiune frecventă care poate avea mai multe cauze. Localizarea precisă a durerii de șold poate oferi indicii valoroase despre cauza acesteia. Problemele din cadrul articulației șoldului tind să aibă ca rezultat durere în interiorul șoldului sau în zona inghinală. Durerea de șold din exteriorul șoldului, în partea superioară a coapsei sau în partea exterioară a feselor este cauzată de probleme la nivelul mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și al altor țesuturi moi care înconjoară articulația șoldului.
Durerea de spate poate fi cauzată de:
Mușchii încordați cauzează adesea dureri de spate. Întinderea apare de obicei la ridicarea incorectă a obiectelor grele și la mișcări bruște și de răsucire. Întinderea poate rezulta și din hiperactivitate. Un exemplu este senzația de durere și rigiditate care apare după câteva ore de muncă în curte sau de practicare a unui sport.
Vertebrele sunt oasele suprapuse care alcătuiesc coloana vertebrală. Discurile intervertebrale sunt zone de țesut care amortizează spațiile dintre fiecare vertebră. Leziunile discurilor sunt o cauză destul de frecventă a durerilor de spate.
Sciatica este denumirea utilizată pentru a descrie durerea la nivelul piciorului determinată de iritarea și/sau compresia nervului sciatic. Apare ca rezultat al compresiei nervoase determinate de un disc lombar herniat. Durerea din sciatică este o durere care pornește din partea de jos a spatelui, radiază spre fesa și traversează întreg piciorul, însă nu orice durere de spate sau orice durere care radiază de-a lungul piciorului înseamnă sciatică.
Reprezintă o afecțiune datorată proceselor degenerative care au loc la nivelul discurilor intervertebrale și la nivelul structurilor osoase ale coloanei vertebrale. Spondiloza se poate manifesta la nivelul oricarui segment al coloanei vertebrale – cervical, toracal sau lombar, însă este mai frecvent întalnită în zona cervicală.
Este o afecțiune degenerativă în care spațiul canalului spinal se îngustează, punând presiune pe măduva spinării și pe nervii spinali. Stenoza spinală se datorează cel mai frecvent degenerării discurilor dintre vertebre.
Reprezintă pierderea densității osoase și subțierea osului și poate duce la mici fracturi la nivelul vertebrelor. Aceste fracturi pot provoca dureri serioase și sunt denumite fracturi de compresie.
Scolioza, cifoza și lordoza sunt toate afecțiuni care provoacă curburi anormale ale coloanei vertebrale. Acestea sunt afecțiuni congenitale care sunt de obicei diagnosticate pentru prima dată în timpul copilăriei sau adolescenței. Curbura anormală provoacă durere și o postură greșită, deoarece pune presiune pe mușchi, tendoane, ligamente și vertebre.
Este o afectiune cronică, manifestată prin durere și sensibilitate la nivelul mușchilor, articulațiilor și tendoanelor, localizată în special în zona lombară și cervicală. Durerea apare în anumite zone ale corpului, având intensitate variabilă de la o zi la alta și fiind însoțită de cele mai multe ori de amorțeli, furnicături și redoare locală. Deși poate fi ușor confundată cu o afecțiune articulară, fibromialgia nu afectează articulațiile și nu are caracter degenerativ.
Există și alte cauze care pot favoriza apariția durerii de spate și șold:
Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la a avea dureri de acest tip pe fondul riscului de deteriorare a nervilor.
Sănătatea mentală are de asemenea un efect asupra riscului de dureri de spate. Este posibil să aveți un risc mai mare de dureri de spate dacă aveți un loc de muncă stresant sau dacă suferiți de depresie și anxietate.
Servietele grele, gențile pentru laptop, valizele și poșetele pot adăuga stres și tensiune inutilă la nivelul gâtului și a coloanei vertebrale. Încercați să reduceți greutatea folosind genți care distribuie greutatea uniform, cum ar fi un rucsac. Dacă puteți, folosiți o geantă cu roți pentru a nu mai avea greutatea pe spate în totalitate.
Mușchii spatelui și ai abdomenului vă ajută să vă mențineți în poziție verticală și să efectuați activități fizice. Întărirea lor poate reduce durerea, încordarea sau deteriorarea acestora. Introduceți antrenamente de forță cu accent pe zona lombară în rutina dvs. obișnuită de fitness de câteva ori pe săptămână.
O postură greșită poate exercita o presiune și o tensiune inutilă asupra coloanei vertebrale. În timp, acest lucru poate duce la durere sau leziuni. Amintiți-vă în mod regulat să vă îndreptați umerii și să stați în poziție verticală pe scaun.
Pantofii cu toc înalt sunt susceptibili de a provoca daune spatelui dacă îi purtați frecvent. Alegeți pantofi confortabili și cu toc mic atunci când puteți.
Uneori, doar stând jos, veți elibera suficient de mult din presiunea din partea inferioară a spatelui pentru a reduce semnificativ durerea.
Deși exercițiile fizice sunt adesea bune pentru abordarea durerii lombare, consultați un profesionist. Unele exerciții pot înrăutăți durerea.
Stați în picioare și așezați-vă drept. Postura dvs. este importantă pentru distribuirea corectă a greutății.
Achiziționați pantofi care vă ajută să vă mențineți picioarele într-o poziție neutră, susținută.
Salteaua pe care dormiți trebuie să vă ofere un suport cât mai bun.
Imediat ce durerea apare, puneți o pungă de gheață pe partea inferioară a spatelui timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Medicii recomandă folosirea gheții pentru primele 48 până la 72 de ore, apoi folosirea căldurii. Alternați gheața și căldura pentru a relaxa mușchii.
Dacă sunteți supraponderal, ajungeți la o greutate optimă, ce va îmbunătăți tensiunea asupra spatelui dumneavoastră.
Dacă trebuie sa o faceti, țineți spatele drept și îndoiți picioarele, astfel încât mușchii picioarelor să facă cea mai mare parte a muncii.
Nicotina provoacă degenerarea discurilor vertebrale și, de asemenea, reduce fluxul sanguin.
Sunt adesea recomandate pentru afecțiunile musculo-scheletice deoarece acestea pot reduce inflamația și ameliora durerea, cu efecte secundare sistemice minime.
Citiți cu atenție prospectul și întrebați medicul sau farmacistul dacă aveți nelămuriri.
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.
Contactează-ne
Aceste medicamente conțin diclofenac și se pot elibera fără prescripție
medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate și/sau neutilizate se consideră deșeuri periculoase.
Viza de publicitate nr. 6151 / 22.12.2023
Această pagină web este o pagină de informare și de interes general. Audienţa ţintă a paginii web: pacienţi şi publicul larg din România. Pentru un tratament adecvat și informații complete, îți recomandăm să consulți medicul sau farmacistul. Te rugăm să citești Termenii și condițiile de utilizare ale acestui site web.
Copyright Clafen 2024. Toate drepturile rezervate