Durerea de umăr

Durerea de umăr

Durerea de umăr

Umărul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului uman și cea mai frecvent rănită. Articulația se formează în locul în care osul superior al brațului (humerusul) se potrivește în lama umărului (scapula), similar unei mingi introduse într-o cavitate.

Articulația umarului permite realizarea unor mișcări ample, fiind una dintre cele mai mobile articulații ale corpului, de aceea există un risc mai mare de rănire.


Durerile și leziunile la nivelul umărului sunt extrem de frecvente – fie din cauza exercițiilor fizice, a vârstei, a suprasolicitării sau a traumatismelor. Atunci când durerea de umăr scade capacitatea de a vă desfășura activitățile zilnice în mod normal, este timpul să solicitați sfatul medicului.


Durerea simultană la nivelul gâtului și a umărului este frecventă și, de obicei, este rezultatul unei întinderi sau a unei luxații. Durerea poate varia, de la ușoară la foarte severă și poate include: furnicături, înțepături, rigiditate, amorțeală sau spasme.


În unele cazuri, durerea de gât și de umăr poate fi un semn al unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Acestea sunt urgențe medicale care necesită ajutor specializat imediat.

Cauze posibile

Durerea de umăr poate fi cauzată de:

Este principalul factor de risc pentru durerea de umăr. Uzura structurilor umărului și reducerea aportului de sânge va încetini capacitatea naturală a organismului de a repara leziunile.

Participarea la activități sportive sau recreaționale care implică mișcarea repetitivă a umerilor crește riscul de apariție a durerii.

Poziția la calculator, înalțimea și tipul scaunului, înalțimea biroului, precum și poziția ecranului computerului este responsabilă pentru apariția durerii de umeri.

Este un factor de risc în apariția durerilor la nivelul umărului din cauza unei  poziții incorecte în timpul somnului.

Sau traumatismele pot duce la dureri recurente de umăr.

Alte cauze ale apariției durerii de umăr:

Durerea de umăr mai poate fi cauzată și de:

Provocate de sport, suprasolicitare sau poziție incorectă.

Entorsa se referă la întinderea sau ruperea ligamentelor și poate fi  ușoară, moderată sau severă. Luxația are loc atunci când capetele osului sunt forțate într-o altă poziție decât cea normală, fiind afectată articulația.

La vârstnici sunt de obicei rezultatul căderilor accidentale. La pacienții tineri fracturile de umăr pot fi cauzate de un traumatism puternic, cum sunt accidentele rutiere sau sporturile de contact.

Conduce la frecarea capetelor oaselor. Acest lucru poate duce la mișcări neregulate ale articulației umărului și dezvoltarea osteofitelor, creșteri osoase care se formează pe masură ce osul depune eforturi pentru a se vindeca. Mișcările neregulate, combinate cu aceste creșteri osoase și cu inflamația, pot cauza durerea de umăr.

Manșonul rotatorilor este un grup de patru tendoane care țin partea superioară a brațului (humerus) în omoplat. O ruptură a manșonului rotatorilor poate fi cauzată de o leziune singulară (cum ar fi o cădere) sau de o solicitare repetată în timp, care poate fi obișnuită în sporturile care necesită o utilizare intensă a brațului și a umărului.

Bursele au rol de perne de amortizare și reduc frecările dintre mușchi și oase. Utilizarea excesivă a umărului poate cauza inflamarea și umflarea burselor.

Apare atunci când un tendon din interiorul umărului se freacă de țesutul și osul din apropiere, mai ales în momentul ridicării brațului. Se manifestă prin durere în partea superioară și exterioară a umărului, durere intensă noaptea ce poate afecta somnul, durere puternică la ridicarea brațului deasupra capului și slăbiciune în braț.

Nu se știe de ce apare această problemă, însă printre factorii care cresc probabilitatea de apariție se află diabetul de tip 2, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Parkinson și unele afecțiuni cardiovasculare.

Prevenție

Măsurile pe care le puteți lua și care pot împiedica apariția sau reapariția durerii de umăr includ următoarele:

Opriți sau schimbați activitatea care ar putea cauza durere de umăr.

Este important să faceți exerciții care să implice umărul. Acest lucru ajută la menținerea mușchilor puternici și flexibili.

Vă menține corpul alimentat cu nutrienții pe care îi folosește pentru a funcționa optim.

Fumatul poate afecta circulația sângelui la nivelul întregului corp, iar acest lucru poate încetini recuperarea.

Tratament

Tratamentul durerii de umăr depinde de cauza, de intensitatea durerii, precum și de cât de afectată este articulația. 

Ce putem face acasă dacă resimțim o durere de umăr:

Compresele reci

Pot ajuta la reducerea umflăturii la nivelul umărului. Aplicați o compresă cu gheață timp de până la 20 de minute. Înfășurați gheața într-un prosop moale și nu o aplicați direct pe piele

Compresele calde

Ajută la relaxarea mușchilor încordați și la calmarea umărului înțepenit. Ele pot ameliora durerile musculare și  artrita umărului.

Fizioterapia

Îmbunătățește circulația sanguină și limfatică, reduce durerea, corectează postura și ameliorează țesuturile și tegumentele afectate.

Bandaj de compresie

Oferă suport și un plus de confort.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cu administrare topică

Sunt adesea recomandate pentru afecțiunile musculo-scheletice deoarece acestea pot reduce inflamația și ameliora durerea, cu efecte secundare sistemice minime.

Citiți cu atenție prospectul și întrebați medicul sau farmacistul dacă aveți nelămuriri.

Când să vă adresați medicului:

 • Dacă aveți dureri de umăr bruște sau foarte puternice.
 • Nu vă puteți mișca sau roti brațul în mod normal.
 • Brațul sau umărul dvs. și-a schimbat forma sau este foarte umflat.
 • Aveți furnicături și întepături care nu dispar.
 • Brațul sau umărul dumneavoastră este fierbinte sau rece la atingere.
 • Nu simțiți nimic în braț sau umăr.

Surse

 1. Armstrong A.Shoulder impingement/Rotator cuff tendinitis. aaos.org/en/diseases–conditions/shoulder-impingementrotator-cuff-tendinitis
 2. Shoulder impingement. uk/conditions/shoulder-impingement-syndrome/2017
 3. https://www.nhs.uk/conditions/shoulder-pain/
 4. https://www.kinetic.ro/afectiune/traumatologie-sportiva
 5. https://www.doctorortoped.ro/afectiuni/durerea-de-umar
 6. https://www.healthline.com/health/shoulder-pain
 7. https://www.rush.edu/news/5-facts-about-shoulder-injuries

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Mai multe tipuri de durere și tratamente

Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.

Clafen

Gamă complexă de medicamente pentru ameliorarea durerii locale

Clafen rapid 

Clafen forte

Clafen gel

Clafen cremă