Durerea de mână și cot

Durerea de mână și cot

Durerea de mână și cot

Deoarece corpul nostru este atât de complex, există multe motive pentru care vă puteți confrunta cu dureri la nivelul membrelor superioare. De obicei, durerea de cot nu este gravă, dar pentru că vă folosiți cotul în atât de multe moduri, durerea de cot poate fi foarte frustrantă.

 

Cotul este o articulație complexă, vă permite atât să vă extindeți și să vă flexați, cât și să vă rotiți mâna și antebrațul. Deoarece majoritatea mișcărilor sunt o combinație a acestor acțiuni, uneori vă poate fi dificil să descrieți exact ce mișcare vă provoacă durerea.

Cauze posibile

Durerea de cot poate fi cauzată de:

Întinderile reprezintă leziuni ale mușchilor sau tendoanelor, în timp ce entorsele se referă mai mult la ligamentele care leagă oasele între ele. Ele apar de obicei în urma unei suprasolicitări rapide a ligamentelor sau tendoanelor, cum ar fi o cădere pe un braț întins sau prinderea a ceva greu. Este posibil să dureze ceva timp până să vă dați seama că ați suferit una dintre aceste leziuni, deoarece durerea durează de obicei o zi sau două până să se manifeste.

Reprezintă o leziune la nivelul cotului dată de o cădere pe brațul sau cotul întins, ce poate provoca o luxație sau o fractură. Luxația apare atunci când un os se deplasează din poziția sa obișnuită. O fractură apare atunci când un os se fisurează sau se rupe.

Este de obicei cauzat de suprasolicitarea mușchilor atașați de cot și utilizați pentru a îndrepta încheietura mâinii. Dacă mușchii sunt încordați, se pot dezvolta mici rupturi și inflamații  pe partea exterioară a cotului. După cum sugerează și numele, “cotul de tenis” este uneori cauzat de practicarea tenisului, dar orice activitate care exercită o presiune repetată asupra articulației cotului poate provoca această afecțiune. Durerea care apare pe partea interioară a cotului este cunoscută sub numele de “cotul jucătorului de golf”.

Este cea mai frecventă neuropatie periferică întâlnită la nivelul membrului superior. Se poate dezvolta rapid, ca o complicație posttraumatică neglijată în evaluările inițiale, sau progresiv, atât în context profesional (munca la linia de asamblare, munca la tastatură sau locurile de muncă care necesită ca cineva să opereze mașini grele), dar și casnic.

Principala sarcină a tunelului carpian este de a proteja nervul median din interiorul încheieturii mâinii. Cu toate acestea, este posibil ca acest tunel să se strâmteze, iar atunci când se întâmplă acest lucru, se poate produce o compresie a nervului, ceea ce duce la o varietate de simptome, cum ar fi amorțeala și furnicăturile la nivelul degetului mare, a primului și celui de-al doilea deget. În plus, este posibilă apariția durerii la nivelul încheieturii mâinii, precum și umflarea mâinii și a degetelor

Este o formă comună de afectare prin compresie nervoasă care poate duce la dureri la nivelul cotului, încheieturii mâinii și mâinii. Această afecțiune este diferită de sindromul tunelului carpian și apare atunci când se exercită presiune asupra tunelului cubital și a nervilor din jur. Este cauzată de presiunea repetitivă asupra nervului cubital, care este situat în interiorul cotului și este cunoscut sub numele de “osul amuzant“. Poate provoca durere, amorțeală și furnicături, în special la degetele inelar și mic.

Este o afecțiune foarte frecventă de care pot suferi persoane de toate vârstele. Există multe forme diferite de artrită, dar este cauzată în mod obișnuit de mișcări repetitive sau de o leziune care afectează cartilajul articulațiilor cotului, încheieturii mâinii sau mâinii.

Afectează bursele, mici saci de lichid care ajută la protejarea articulațiilor. Bursita olecraniană afectează bursa care protejează osul ascuțit al cotului.

Osteocondrita disecantă, denumită și boala Panner, apare atunci când mici bucăți de cartilaj și os se dislocă în articulația cotului. Este adesea rezultatul unei accidentări sportive la nivelul cotului și este cel mai des întâlnită la bărbații tineri.

Prevenție

Măsurile pe care le puteți lua și care pot împiedica apariția sau reapariția durerii de mână și/sau cot includ urmatoarele:

Opriți activitatea care vă provoacă durere sau găsiți un alt mod de a o face care să nu vă provoace durere sau stres.

Evitați să vă folosiți încheietura mâinii și cotul mai mult decât restul brațului. De asemenea, poate fi util să repartizați sarcina pe mușchii mai mari ai umărului dvs.

Apelați la un antrenor pentru a vă ajuta să vă schimbați sau să vă îmbunătățiți tehnica dacă practicați un sport care implică mișcări repetitive ale brațului.

Purtați o orteză atunci când efectuați mișcări ale brațului care vă provoacă durere, pentru a opri o deteriorare suplimentară.

Tratament

Odihna

Evitarea sau schimbarea activităților grăbesc vindecarea.

Gheață

Folosirea de comprese reci sau  gheață, poate ameliora durerea și reduce inflamatia.

Orteza

Ortezarea în poziția neutră are rolul de a reduce presiunea în interiorul tunelului și de a proteja și stimula circulația sangvină, în special noaptea când pumnul este ținut în poziție de flexie. Ortezarea a fost raportată ca fiind tratamentul adecvat pentru ameliorarea durerii la pacienții ale căror simptome se agravau în timpul nopții.

Fizioterapia

Exercițiile pot ameliora durerea, pot mări amplitudinea mișcării, reduc inflamatia și întăresc mușchii din jurul articulației pentru a preveni accidentări ulterioare.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cu administrare topică

Sunt adesea recomandate pentru afecțiunile musculo-scheletice deoarece acestea pot reduce inflamația și ameliora durerea, cu efecte secundare sistemice minime.

Citiți cu atenție prospectul și întrebați medicul sau farmacistul dacă aveți nelămuriri.

Surse

  1. https://www.nhs.uk/conditions/tennis-elbow/
  2. https://www.healthline.com/health/elbow-pain#diagnosis
  3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/elbow-pain
  4. Limitele și Eficacitatea Terapiei OcupaȚionale în Sindromul de Tunel Carpian- Institutul Național de Medicină Fizică și Balneoclimatologie, București
  5. American Occupational Therapy Association. Journal of Occupational Therapy, 2014

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Mai multe tipuri de durere și tratamente

Durerea îți face probleme? Clafen rapid se absoarbe în piele reducând durerile de spate, articulare și musculare.

Clafen

Gamă complexă de medicamente pentru ameliorarea durerii locale

Clafen rapid 

Clafen forte

Clafen gel

Clafen cremă